Genel Bilgiler

İktisat Nedir?

İktisat, sosyal bilimlerin bir dalı olarak, ekonomik durumları ve kararları etkileyen konuları inceler. Üretimden tüketime, kaynakların bireyler ve kuruluşlar tarafından kullanımını ve dağılımını araştırır. Bu inceleme; siyaset, sosyoloji, hukuk, psikoloji, coğrafya ve tarih gibi alanları kapsar.

İktisat, temelde mikro ve makro iktisat olmak üzere ikiye ayrılır. Mikro iktisat; hane halkı, şirketler, alıcılar ve satıcılar gibi bireysel aktörlerin davranışlarını ve etkileşimlerini inceler. Makro iktisat ise işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme, para ve maliye politikası gibi geniş çaplı ekonomik olayları ulusal ve küresel düzeyde değerlendirir.

İktisat Eğitimi

İktisat eğitimi, lisans ve lisansüstü düzeylerde sunulmaktadır. Lisans eğitimi, matematik ile birlikte sosyoloji ve psikoloji gibi sosyal bilimlere ait dersleri içerir . Lisansüstü eğitim ise matematik ve istatistik biliminin iktisat teorisine uygulanmasına odaklanır. İktisat eğitimi, teoriyi istatistikle birleştirerek kamu, işletme ve finans sorunlarını analiz etmeyi öğretir.

İktisat eğitimi, öğrencilere çeşitli beceriler kazandırır. Bu beceriler:

 * Karmaşık bilgileri aktarabilme,

 * Aritmetik ve istatistik becerileri,

 * Araştırma becerileri,

 * Eleştirel düşünme,

 * Problem çözme,

 * Profesyonel iletişim (yazılı ve sözlü),

 * Sunum yapma,

Bu beceriler, mezunların Türkiye ve dünyada finans başta olmak üzere ekonominin çeşitli alan ve kamu kuruluşlarında istihdam edilmelerini sağlar.


Doç. Dr. Semih Serkant AKTUĞ

İktisat Bölüm Başkanı


Arş. Gör. HANİFE KADIOĞLU
Güncelleme : 13.05.2025 14:50:23