Genel Bilgiler

Her şeyden önce, iktisat nedir? Sosyal bilimler grubunun bir parçası olan iktisat, finansal durumları ve kararları etkileyen tüm konuları araştırır. Üretimden tüketime iktisat, dünya kaynaklarının bireyler ve kuruluşlar tarafından nasıl kullanıldığına ve dağıtıldığına bakar. Bu, siyaset, sosyoloji, hukuk, psikoloji, coğrafya ve tarih alanlarını yerel ve küresel düzeyde incelemeyi içerir.

İktisadın iki ana damarı mikro iktisat ve makro iktisattır. Mikro iktisat, hane halkı, şirketler, alıcılar ve satıcılar gibi bireysel aracıların davranışlarına ve etkileşimlerine bakar. Makro iktisat, işsizlik, enflasyon, iktisadi büyüme, para ve maliye politikası gibi konulara bakarak tüm iktisadi gelişmeleri ulusal veya küresel ölçekte analiz eder.

İktisat dereceleri lisans ve lisansüstü formlarındadır. İkincisinin matematiğe, istatistiksel teoriye ve matematiğin iktisat teorisinde uygulanmasına yönelik tekniklere daha fazla odaklanması muhtemeldir. İktisat alanında lisans derecesi matematiğin yanı sıra sosyoloji ve psikoloji gibi ilgili sosyal bilimler alanlarında daha niteliksel modülleri de kapsamaktadır.

Lisans veya lisans derecesi olarak sınıflandırılmış olsun, iktisat dereceleri, öğrencilerin kamu politikası ve işletme/finans alanlarındaki soruları araştırmak için istatistiksel teknikleri kullanarak iktisat teorisini ampirik araştırma ile birleştirmelerini gerektirir. Bu nedenle, başvuru sahipleri sayılar için bir yeteneğe sahip olmalı ve sorunları analiz etme yeteneği ve güncel olayları ve çevrenizdeki dünyayı anlama coşkusu ile birlikte olmalıdır.

İktisat, genellikle bilgisayar bilimi, mühendislik, tarih, hukuk, sosyoloji, yönetim, matematik, modern diller ve politika gibi konularla eşleştirilmiş ortak veya birleşik onur derecesinin bir parçası olarak da sunulur.

İktisat lisans derecesinden kazanılan beceriler şunlardır:

·    Karmaşık veri kümelerini eleştirel olarak analiz etme,

·    Argümanların oluşturulması ve sunulması,

·    Konulara farklı bakış açılarından yaklaşmak,

·    Konuya aşina olmayan kitlelere karmaşık bilgiler sunma,

·    Güçlü aritmetik ve istatistik becerileri,

·    Uzman iktisat yazılım paketlerine vurgu yaparak genel BT becerileri,

·    Genel araştırma becerileri,

·    Eleştirel değerlendirme,

·    Problem çözme,

·    Profesyonel iletişim, yazılı ve sözlü,

·    Sunum becerileri,

·    Yazılı teknik ve teknik olmayan dokümanların üretilmesi,

·    Müşterileri etkilemek ve müzakere etmek,

·    Güncel olaylar hakkında iyi farkındalık.

Prof. Dr. Burak ÇAMURDAN

İktisat Bölüm Başkanı

 


Dr. Öğr. Üyesi SEMİH SERKANT AKTUĞ
Güncelleme : 10.11.2022 17:15:25